SumituuliBlogi

Mennyttä vuotta 2020 varjosti korona epidemia ,josta johtuvien
rajoitusten vuoksi vuosikokousta ei voitu pitää.Rajoitukset jatkuvat
edelleen ja seuraamme rajoituksien kehittymistä.

Myllymme tuotanto oli ennätyksellinen viime vuonna 2020 ,  7672
Mwh.Marraskuu oli vuoden paras kuukausi 1009 Mwh keskituuli 6,4 m/s ja
käytettävyys 98,32%.Mylly on siis toiminut hyvin v.2020 ,kiitos nopean
oman paikallisen huolto joukkomme.

Tulo puolta ,hyvistä tuotanto luvuista huolimatta varjosti alhainen
markkinahinta, joka meni alle 10 €/Mwh.Alle 30€ /Mwh menevä hinta on
tuotannon tappiota eli pienentää tukea.

Edelliset 2-3 vuotta tulo puolemme kärsi suurista korjaus
kustannuksista, jonka vuoksi kamppailemme uhkaavaa kassa kriisiä vastaan
ja jouduimme tekemään kaikki mahdolliset säästötoimet.Rahoittajien
kanssa neuvottelimme mm. maksuerien ajoitukset uudelleen vuositasolla.

Näillä järjestelyillä olemme pystyneet suorittamaan lainojen lyhennykset
pankille ja Finnveralle ajallaan.Ainoastaan  laskujen maksu päiviä on
hyvässä yhteisymmärryksessä jouduttu sopimaan myöhemmäksi, mutta laskut
on saatu hoidettua. Ainoastaan pääomasijoittajat ja hallitus ovat
joutuneet odottamaan saataviaan jo useammalta vuodelta.Lisäksi tuotanto
tuen tilitys on viime vuonna viivästynyt ,jopa niin että uusi tukihakemus
on ehtinyt lähteä(3 kk välein) ennen edellisen tukikauden tilitystä.

Toivokaamme kuluvasta vuodesta yhtä hyviä tuotanto määriä, niin saisimme
kassakin kuntoon ja koronan hellittävän nyt rokotteiden ansiosta ,jotta
kokouskin voidaan pitää.

T: Jari Tervahauta hallituksen pj.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

0400 394929

Niin se vuosi taas on kulunut, eikä mitään ihmeitä ole tapahtunut yhtiön asioissa. Vuosituotanto jää tänä vuonna alhaiseksi laitevian takia. Näyttää olevan, että meillä kaikki häiriöt ajoittuvat vuoden vaihteeseen kuten viime vuonnakin. Vaurio sattui 25.11 jatkuen edelleen,toiveissa olisi saada joulun ja uudenvuoden välillä toimintaan. Tuotanto oli viasta huolimatta kohtalainen tänä vuonna 4050 Mwh, vaikka mahdollisia tuotantopäiviä kuluneelta vuodelta puuttui 65. Tuotannon määrän pieneneminen aiheutui mm. kesän ja syksyn heikoista tuulista, mikä oli vallitseva tilanne koko maassa.

Tuulivoimaloiden luvitus on lähes yhtä ongelmallista kuin ennenkin. Nyt on tullut puheenaiheeksi terveydelliset ongelmat ihmisille ja eläimille, joista on monenlaista tietoa. Ministeriö on asettanut puolueettoman ryhmän selvittämään asiaa, ennen uuden tukipäätös ratkaisun tekoa.      Nykyinen energian hinta pitää investointi halukkuuden erittäin alhaisena energian tuotantomuodosta riippumatta varsinkin kotimaisten rahoittajien osalta. Ulkomaisilla sijoittajilla näkyy olevan asiaan enemmän kiinnostusta. Näyttää,että tuulivoima tulee olemaan merkittävässä asemassa tulevaisuuden uudistuvan  energiatuotannon muotona ja aurinko tulee siihen rinnalle. 

Nyt on alkanut jonkinlainen energia- alan murros.Tulee yksittäisiä pieniä erilaisia talo- ja kiinteistö kohtaisia energiaratkaisuja joilla korvataan osittain ulkopuolista energiaa.

Toivotan teille kaikille oikein Rauhallista ja Hyvää Joulua sekä Onnellista Uutta Vuotta

Torniossa 23.12.2016

Matti Ramlin Tj.

On tullut kokouskutsuista palautuksia vanhentuneiden osoitetietojen takia. Voitte ilmoittaa uudet osoitteet  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.  tai 0400 879191 tekstiviestillä.

Terv. 

Matti Ramlin

Sumituuli Oy

Yhtiökokous 

Yhtiökokous pidetään 7.6.2016 Tornion Vojakkalan nuorisoseuran talolla klo 12.00 alkaen. Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen määräämät asiat.

Kulunut vuosi oli tuotannollisesti normaali 6400 mwh kahden megawatin voimalalle. Tuotantomäärää pienensi convertteri palo, joka sattui vuodenvaihteen kahtapuolta. Se tulee näkymään jonkin verran myös tämän vuoden tuotantoluvussa .Nyt kolmen vuoden kokemuksella voidaan sanoa eri voimaloita seuranneena hankinnan osuneen oikeaan voimalaan.  Aina mekaanisessa laitoksessa on jotain tapahtumia ja vikoja. Convertteria lukuunottamatta ne ovat olleet pieniä, mistä ei ole tullut mainittavia tuotannonmenetyksiä.Mikäli tulevina vuosinakin mennään tällä ongelmatasolla niin asia ok. 

Nyt kun seuraa lehdistössä kuluneen vuoden aikana tuulivoimaloista käytyjä keskusteluita, tuntuu kuin olis rikollisessa toiminnassa mukana. Sähkön hinta on se, joka puhuttaa kaikista eniten ja toinen ongelmat, joita siitä aiheutuu. On melu,maisema, lintukuolemia ja ihmisille sekä eläimille kaikenlaisia terveysongelmia. Asiaa nyt n.neljän vuoden ajan  seuranneena lähes päivittäin ja katsonut kriittisellä silmällä, en ole havainnut voimalan vieressä mitään normaalista poikkeaavaa luonnossa tai eläimissä.

Aivan voimalan vieressä (15m) uivat vesilinnut ja joutsenet. Samoin hirvet ja jänikset niitä ei häiritse kuin ohikulkijat. Alueella on kaikkiaan 15 voimalaa. Alueella on noin 300m etäisyydellä kolmen hehtaarin suuruinen lampi, jossa joutsenpariskunta on pesinyt useana vuotena ilmeisesti on rauhallinen ja turvallinen paikka. Yhdestäkään lintukuolemasta ei ole havaintoa näiden vuosien aikana. Ihminen saa metsästää lintuja omaksi iloksi ( ei monikaan ravinnon saanti mielessä), siitä asiasta ei nosteta mitään keskustelua. Lisäksi kuolee lintuja kymmeniätuhansia sähkölinjoihin, autoihin törmätessä, ikkunoihin lentäessä ja monella muulla tavalla, Ihmisten tekemiin rakennelmiin.

Eri ihmiset ilmeisesti reagoivat moniin asioihin eri tavoin esim.tuulivoimaloiden meluun, joillekin aiheuttaa pahoinvointia tai muita oireita. Ei olla ainakaan vielä pystytty todistamaan, että näillä olisi selvä yhteys voimalaan.Tanskassa on voimaloita aivan pihapiirissä. Ilmeisesti se ei haittaa kun on oma voimala, ehkä meilläkin on havaittavissa samaa ilmiötä tapauksissa, joissa saavat jotain hyötyä voimalasta.

Silloin kun suunniteltiin voimalalle rahoitusta oli sähkön hinta 87€ Mwh ja oletus että hinta nousee tulevina vuosina yli 100€.  Näin syöttötariffin tarve loppuu tai merkittävästi pienenee, mutta kävi aivan toisin. Hinta lähti laskemaan nopeasti ja kävi alhaisimmillaan alle 20€ Mwh eli kaikkea muuta kuin 100€ Mwh. Puhutaan kuinka tuulivoima on syy nykyiseen sähkön halpaan hintaan. Mielestäni asia ei ole niin.  Miten voi sellainen tuotanto joka oli kaikesta sähkön tuotannosta v. 2015  2,8%  vaikuttaa niin merkittävästi tai ollenkaan sähkön hintaan. Tämän päivän sähkön hinta vaihtelee ( Elspot) 20-30€ Mwh välillä.  Hinta on sellainen, jolla ei voida rakentaa taloudellisesti mitään kannattavaa sähkön tuotantoa. 

Julkisuudessa on esitetty Pyhäjoelle rakennettavalla ydinvoimalalla tuotetun sähkön omakustannus hinnaksi arvio 60 € Mwh, mikä on huomattavasti suurempi hinta kuin nykyinen markkinahinta.

Mielestäni on turhaa puhua sähkön kalleudesta nyt vallitsevalla hintatasolla. Mikä sähkön hinnassa maksaa tänäpäivänä on siirto, jota emme voi kilpailuttaa. Olemme kiinni yhdessä napanuorassa ,jota emme voi katkaista mikäli aijomme saada sähköä. Siirtoyhteyksien omistus tulisi olla valtiovallan hallinnassa, ei missään nimessä jollakin kansainvälisellä pörssiyhtiöllä. Siitä on jo varoittava esimerkki meilläkin.

Paljon puhutaan siitä, kuinka tuulivoimasta tulevat tuotot menevät ulkomaille.Ainoa kotimainen voimalan valmistaja ajautui maksuvaikeuksiin ja toiminta loppui. Varma osatekijä oli, että valmistaja ei pystynyt luomaan kotimaan ja lähimarkkina aluetta riittävän suureksi, joka vaikeutti ulkomaan myyntiä. Eli ainoaksi vaihtoehdoksi jää ulkolainen laitevalmistaja. Onko meillä suomalaisilla erilainen laskutapa kuin ulkolaisilla, laskea ja nähdä asioita. Ilmeisesti ulkomailla katsotaan vuosia eteenpäin kiinalaiseen kvartaali tyyliin, jolloin tuotto tulee pitemmällä aikavälillä. Maailmalla tänäpäivänä energia on trendi.

Toivotan kaikille Hyvää ja Aurinkoista Kesää ,mutta kylläkin tuulista

Matti Ramlin Tj.

Sumituuli oy 

 

 

 

 

Niin on tämäkin vuosi lopuillaan. Blogikirjoitukset on jäänyt vähälle syystä, että yhtiön toiminta on normalisoitunut ja  toiminnat pyörivät lähes rutiinin omaisesti.  Mitään uusia suunnitelmia yhtiön toiminnan kannalta ei ole.

Kulunut vuosi oli tuulien suhteen tavanomainen. Tammikuu normaali, helmikuu hyvä, maaliskuu erinomainen, huhti-,touko- ja kesäkuu normaalit. Heinä- ja elokuu huonoja kuten aina. Syksyä kohden tuulet tavanomaisesti paranevat vuodenvaihteeseen asti, joskin joulukuu jää huonoksi laitevian takia. Tämän vuoden tuotanto näyttää asettuvan reiluun 6400 Mwh, mikä on 2 Mw  voimalalle tavanomainen vuosituotanto.

Myrsky on kuluneen vuoden aikana riepottanut puita ja katkonut sähkölinjoja eripuolilla Suomea. Kuluneen vuoden aikana on ollut 10000 talouksia ilman sähköä. Sinänsä en ihmettele, että näin pääsee tapahtumaan, koska monin paikoin linja- aukot ovat alimitoitetut ja niiden hoito ollut puutteellista.

Meidän voimalan toimintaa ei ole myrsky häirinnyt, arviolta vuoden aikana seisakkia tullut n.5h.

Huollot ja tarvittavat korjaukset on suoritettu lähes täysin omana työnä kurssin käyneen henkilöiden taholta.                                                                                                                 Kiitän kaikkia yhteistyökumppaneita ja yhtiön osakkaita kuluneesta vuodesta.                      Toivotan Oikein Hyvää Joulua ja Menestyksellistä  Uutta Vuotta

Matti Ramlin Tj.

Kulunut alkuvuosi on ollut,voi sanoa poikkeuksellisen tuulinen, sateinen ja kylmä.Täällä Perämeren pohjukassa ei ole vielä ylitetty 20 lämpöasteen lukemia kertaakaan tämän kesän aikana. Vuosi sitten juhannus oli kylmempi kuin uudenvuoden aatto. Nyt näyttää lupaavammalta ehkä aurinkokin näyttäytyy. Tässä kuussa tuulet ovat olleet riittäviä tuotannon kannalta. Vuodesta näyttää tulevan hyvä, mikäli tuulet olisivat viime vuoden tasoa.

Toivotan aurinkoista juhannusta ja lämmintä sekä aurinkoista loppukesää

Matti Ramlin Tj.

Yhtiökokous pidettiin maanantaina 8.6.2015 Vojakkalan nuorisoseuran talolla kello 18.00 alkaen. Paikalla oli 20 yhtiön osakasta. Käsiteltävat asiat olivat  yhtiökokous kutsussa ilmoitetut. Kokous hyväksyi kuluneen vuoden tilinpäätöksen ja antoi hallitukselle vastuuvapauden kuluneesta vuodesta.                                                                                                                                 Kokous valitsi uuden hallituksen, tehtävässä jatkaa edellinen hallitus; Rauno Mattila, Jari Tervahauta, Arto Slunga ja Matti Ramlin. Hallitus valitsee järjestäytymiskokouksessa hallitukselle uuden puheenjohtajan.                                                                                                                 Tj. Ramlin kertoi kuluneen vuoden tapahtumista sekä kokouksessa esille tulleen nykyisen Suomen hallituksen tavoitteet pienentää uusiutuvan energian 2500 Mw tuotantotehon tavoitetta 2000 Mw, joka on kuluneen viikon aikana jo ylittynyt. Tämän tavoitteen saavuttaminen ei vaikuta mitenkään jo syöttötariffin piirissä olevia laitoksia, jotka saavat nykyisen syöttötariffin mukaista hintaa.                                                                                                                                    20.5.2015 pidetyssä hallituksen kokouksessa päätettiin, että Sumituuli oy vetäytyy tulevasta uudesta voimalahankkeesta edellämainittuun asiaan vedoten. Asia esiteltiin kokoukselle ja kokous hyväksyi sen yksimielisesti. Kokous hyväksyi hallituksen esityksen ettei jaeta osinkoa,  varat siirretään vararahaksi mahdollisia yllättäviä kulueriä varten parhaalle korkoa tuottavalle pankkitilille.

Torniossa 9.6.2015

Tj. Matti Ramlin

 

Yhtiökokous     

  

Hei kaikki!

Sumituuli oy:n varsinainen yhtiökokous pidetään Vojakkalan Nuorisoseuran talolla Oravaisensaarentie 16  95500 Tornio  maanantaina 8.6.2015 klo 18.00 alkaen.                   Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen määräämät asiat.

Kutsu on lähetetty kaikille kirjeitse yhtiöjärjestyksen määräämässä ajassa.  On ilmennyt, että kaikkien osakkaiden yhteystiedot eivät ole ajantasalla. Pyydämme niitä henkilöitä, joiden osoite on muuttunut, ilmoittamaan uudet tiedot.

Toivotan kaikille Hyvää alkanutta kesää

Matti Ramlin

Sumituuli oy

Ennätys rikkoutui     

  

Alkuvuosi on ollut hyvin tuulista. Tuli jo toinen peräkkäinen tuotantoennätys eli 1023 Mwh,joka on voimalan toimintahistorian paras tuotantokuukausi .Alku on lupaava, joskaan tuulet eivät ole kuukausi- eikä vuositasolla veljeksiä keskenään. Tuulet alkavat kesää kohden heikentyä, jolloin sähkönkin kulutus pienenee.

Hyvää alkanutta kevättä teille kaikille

Tj.

Matti Ramlin

Sumituuli oy

Tervehdys kaikki!

Aika kuluu nopeasti ,kolmas kuukausi jo menossa,tämä alkanut näyttää olevan tuulinen.Tuulet olleet tuottajan kannalta suotuisia jopa liiankin kovia. 10.2 oli jopa liian kova tuuli, tuulen nopeus 26m/s muutaman tunnin ajan, mikä aiheutti voimalan seisokin. Tällaista ei ole ennen tapahtunut. Siitä huolimatta saavutettiin tuotantohistorian paras kuukausi, vaikka oli lyhyt kk. Tuottoa tuli 922 mwh, keskituuli 9,2m/s, tuotantotuntia 618h, yli 40mwh vuorokausia oli 13 pv.

Tuotanto muutettuna kilowatti tunneiksi määrä on 922000 kwh, se on noin 385 kolmihenkisen kerrostaloasunnon vuoden sähkön kulutus.  Tai on yhtäkuin 4610 kyseisen kuukauden kerrostaloasunnon kuukauden kulutus, eli aivan merkittävä määrä .

Kun seuraa julkisuudessa tuulivoimasta käytävää keskustelua, tuntuu kuin tuulivoiman tuottajat ja rakentajat olisivat suurimpia laman aiheuttajia ja lähes rikollisen liiketoiminan harjoittajia.  

Toivotan kaikille oikein hyvää kevään alkua ja runsaasti tuulisia päiviä

Terveisin

Matti Ramlin

Sumituuli oy