Yhtiökokous

Yhtiökokous 

Yhtiökokous pidetään 7.6.2016 Tornion Vojakkalan nuorisoseuran talolla klo 12.00 alkaen. Kokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen määräämät asiat.

Kulunut vuosi oli tuotannollisesti normaali 6400 mwh kahden megawatin voimalalle. Tuotantomäärää pienensi convertteri palo, joka sattui vuodenvaihteen kahtapuolta. Se tulee näkymään jonkin verran myös tämän vuoden tuotantoluvussa .Nyt kolmen vuoden kokemuksella voidaan sanoa eri voimaloita seuranneena hankinnan osuneen oikeaan voimalaan.  Aina mekaanisessa laitoksessa on jotain tapahtumia ja vikoja. Convertteria lukuunottamatta ne ovat olleet pieniä, mistä ei ole tullut mainittavia tuotannonmenetyksiä.Mikäli tulevina vuosinakin mennään tällä ongelmatasolla niin asia ok. 

Nyt kun seuraa lehdistössä kuluneen vuoden aikana tuulivoimaloista käytyjä keskusteluita, tuntuu kuin olis rikollisessa toiminnassa mukana. Sähkön hinta on se, joka puhuttaa kaikista eniten ja toinen ongelmat, joita siitä aiheutuu. On melu,maisema, lintukuolemia ja ihmisille sekä eläimille kaikenlaisia terveysongelmia. Asiaa nyt n.neljän vuoden ajan  seuranneena lähes päivittäin ja katsonut kriittisellä silmällä, en ole havainnut voimalan vieressä mitään normaalista poikkeaavaa luonnossa tai eläimissä.

Aivan voimalan vieressä (15m) uivat vesilinnut ja joutsenet. Samoin hirvet ja jänikset niitä ei häiritse kuin ohikulkijat. Alueella on kaikkiaan 15 voimalaa. Alueella on noin 300m etäisyydellä kolmen hehtaarin suuruinen lampi, jossa joutsenpariskunta on pesinyt useana vuotena ilmeisesti on rauhallinen ja turvallinen paikka. Yhdestäkään lintukuolemasta ei ole havaintoa näiden vuosien aikana. Ihminen saa metsästää lintuja omaksi iloksi ( ei monikaan ravinnon saanti mielessä), siitä asiasta ei nosteta mitään keskustelua. Lisäksi kuolee lintuja kymmeniätuhansia sähkölinjoihin, autoihin törmätessä, ikkunoihin lentäessä ja monella muulla tavalla, Ihmisten tekemiin rakennelmiin.

Eri ihmiset ilmeisesti reagoivat moniin asioihin eri tavoin esim.tuulivoimaloiden meluun, joillekin aiheuttaa pahoinvointia tai muita oireita. Ei olla ainakaan vielä pystytty todistamaan, että näillä olisi selvä yhteys voimalaan.Tanskassa on voimaloita aivan pihapiirissä. Ilmeisesti se ei haittaa kun on oma voimala, ehkä meilläkin on havaittavissa samaa ilmiötä tapauksissa, joissa saavat jotain hyötyä voimalasta.

Silloin kun suunniteltiin voimalalle rahoitusta oli sähkön hinta 87€ Mwh ja oletus että hinta nousee tulevina vuosina yli 100€.  Näin syöttötariffin tarve loppuu tai merkittävästi pienenee, mutta kävi aivan toisin. Hinta lähti laskemaan nopeasti ja kävi alhaisimmillaan alle 20€ Mwh eli kaikkea muuta kuin 100€ Mwh. Puhutaan kuinka tuulivoima on syy nykyiseen sähkön halpaan hintaan. Mielestäni asia ei ole niin.  Miten voi sellainen tuotanto joka oli kaikesta sähkön tuotannosta v. 2015  2,8%  vaikuttaa niin merkittävästi tai ollenkaan sähkön hintaan. Tämän päivän sähkön hinta vaihtelee ( Elspot) 20-30€ Mwh välillä.  Hinta on sellainen, jolla ei voida rakentaa taloudellisesti mitään kannattavaa sähkön tuotantoa. 

Julkisuudessa on esitetty Pyhäjoelle rakennettavalla ydinvoimalalla tuotetun sähkön omakustannus hinnaksi arvio 60 € Mwh, mikä on huomattavasti suurempi hinta kuin nykyinen markkinahinta.

Mielestäni on turhaa puhua sähkön kalleudesta nyt vallitsevalla hintatasolla. Mikä sähkön hinnassa maksaa tänäpäivänä on siirto, jota emme voi kilpailuttaa. Olemme kiinni yhdessä napanuorassa ,jota emme voi katkaista mikäli aijomme saada sähköä. Siirtoyhteyksien omistus tulisi olla valtiovallan hallinnassa, ei missään nimessä jollakin kansainvälisellä pörssiyhtiöllä. Siitä on jo varoittava esimerkki meilläkin.

Paljon puhutaan siitä, kuinka tuulivoimasta tulevat tuotot menevät ulkomaille.Ainoa kotimainen voimalan valmistaja ajautui maksuvaikeuksiin ja toiminta loppui. Varma osatekijä oli, että valmistaja ei pystynyt luomaan kotimaan ja lähimarkkina aluetta riittävän suureksi, joka vaikeutti ulkomaan myyntiä. Eli ainoaksi vaihtoehdoksi jää ulkolainen laitevalmistaja. Onko meillä suomalaisilla erilainen laskutapa kuin ulkolaisilla, laskea ja nähdä asioita. Ilmeisesti ulkomailla katsotaan vuosia eteenpäin kiinalaiseen kvartaali tyyliin, jolloin tuotto tulee pitemmällä aikavälillä. Maailmalla tänäpäivänä energia on trendi.

Toivotan kaikille Hyvää ja Aurinkoista Kesää ,mutta kylläkin tuulista

Matti Ramlin Tj.

Sumituuli oy